You cannot select more than 25 topics Topics must start with a letter or number, can include dashes ('-') and can be up to 35 characters long.

2.6 KiB

Tutorial 0E - Kezdeti memória lemez

Sok OS használ kezdeti memória lemezt (initrd) hogy fájlokat töltsön be induláskor. Szükségét éreztem egy ilyen oktatóanyagnak, mivel a legtöbb hobby OS fejlesztőnek fingja sincs, hogy kell ezt rendesen csinálni.

Először is, nem fogjuk újra feltalálni a spanyol viaszt és kiagyalni egy új formátumot, amihez aztán egy szörnyű kreátor programot heggesztünk. Helyette a POSIX szabvány tar archíválót fogjuk használni. A formátuma pofonegyszerű, először jön egy 512 bájtos fejléc a fájl adataival, majd ezt követi a fájl tartalma nullákkal kiegészítve, hogy a hossza 512-vel osztható legyen. Ez ismétlődik minden egyes fájlra az archívban. Ha szeretnél tömörített initrd-t, akkor javaslom például a tinf könyvtárat a kicsomagoláshoz. A kitömörített adatot az itt ismertetett módszerrel olvashatod.

Másodszor, a betöltéshez több lehetőségünk is van:

Betöltjük a fájlt saját magunk

Ehhez használhatod a fat_readfile() funkciót az előző oktatóanyagból. Ebben az esetben az initrd címét visszaadja a függvény.

Megkéred a GPU-t hogy töltse be neked

Aztán használhatod a config.txt-t hogy utasítsd a start.elf-et az initrd betöltésére. Ez azért jó, mert ehhez nem kell SD kártya olvasó és FAT értelmező, így a kerneled jóval kissebb lesz. Ami a config.txt parancsait illeti, két lehetőséged is van:

initramfs (fájlnév) followkernel - ez betölti a (fájlnév) nevű fájlt mindjárt a kerneled után. Az initrd-d kezdőcíme ekkor a &_end cimke lesz, amit a linker szkriptben definiáltunk.

initramfs (fájlnév) (cím) - a megadott címre tölti be a (fájlnév) nevű fájlt. A kezdőcíme ekkor (cím) lesz.

Statikus linkelés

Nem túl praktikus, mivel mindig újra kell fordítani a kernelt, ha változtatni akarsz az initrd tartalmán. Azonban ez a legegyszerűbb módszer, és hogy átlátható legyen az oktatóanyag, ezért ezt választottam. Az initrd-d kezdőcímét ez esetben a _binary_initrd_tar_start cimke szolgáltatja.

Makefile

Hozzáadtam egy tar.o létrehozó szabályt a Makefile-hoz. Ez dinamikusan legenerálja a tar-t, majd object fájllá konvertálja.

Initrd.h, initrd.c

initrd_list(buf) kilistázza a bufferben lévő tar archív tartalmát.

Main

Inicializáljuk a konzolt, majd átadjuk az initrd kezdőcímét a listázónak.