You cannot select more than 25 topics Topics must start with a letter or number, can include dashes ('-') and can be up to 35 characters long.

1.4 KiB

Oktatóanyag 01 - A legszükségesebbek

Rendben, nem fogunk semmi érdekeset csinálni, csak kipróbáljuk a környezetet. A keletkezett kernel8.img-nek be kell tudnia bootolni a Raspberry Pi-n, ahol végtelen ciklusban várakoztatja a CPU magokat. Ezt ellenőrizheted a következő paranccsal:

$ qemu-system-aarch64 -M raspi3 -kernel kernel8.img -d in_asm
        ... kimenet törölve az átláthatóság miatt, utolsó sor: ...
0x0000000000080004:  17ffffff      b #-0x4 (addr 0x80000)

Start

Amikor a vezérlés átadódik a kernel8.img-nek, a környezet még nem alkalmas C kód futtatására. Ezért mindenképp szükség van egy kis Assembly bevezetőre. Mivel ez az első oktatóanyag nagyon egyszerű, nem is lesz más, nincs még C kódunk.

Ne feledkezzünk meg róla, hogy 4 CPU magunk van. Most mind ugyanazt a végtelen ciklust hajtja végre.

Makefile

A Makefile-unk végtelenü legyszerű. Lefordítjuk a start.S-t, ez az egyetlen forrás fájlunk. Aztán a szerkesztési fázisban a linker.ld szrkript segítségével linkeljük. Végezetül pedig a keletkező elf futtahatót nyers programfájllá kovertáljuk.

Linker szkript

Nem túl meglepő módon ez is egyszerű. Be kell állítanunk a bázis címet, ahová a kernel8.img töltődik, és mindent ide rakunk, mivel csak egy szekciónk van.